Auteursrecht voor ondernemers, wat moet je echt weten zodat je niet in de problemen raakt. - Auteursrecht - Auteursrecht voor ondernemers - Auteursrecht voor bloggers - copyright - wetgeving - content maken - content creators

Auteursrecht is iets waar iedere blogger en business owner mee te maken krijgt. Als je zelf content maakt mag dit bijvoorbeeld niet zomaar gekopieerd of gebruikt worden. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. Het is niet de bedoeling dat jij zonder toestemming het werk van een ander gebruikt. Wat is auteursrecht nu eigenlijk en hoe zit het nu precies? Je wil niet met een boete eindigen dus ik ga je alles uitleggen!

Kleine disclaimer ik ben geen jurist of advocaat en praat hier dus uit mijn eigen ervaring. Als je meer wil weten kijk dan eens bij Sharon van Lady Lawyer of Esmeralda van Veritas advies!

Wat is auteursrecht

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

In simpele taal betekent dit dat de maker van een werk van letterkunde, – dus alle teksten zoals boeken en blogposts – wetenschap en kunst – zoals schilderkunst, maar ook fotografie – het alleenrecht heeft om dit te delen of te vermenigvuldigen maar niet als de wet iets anders zegt. 

Het auteursrecht beschermd jou als maker dus tegen diefstal. Want alles wat jij zelf gemaakt hebt is van jou. Tenzij het gaat om iets wat extreem eenvoudig is zoals iets wat dagelijks gezegd of gebruikt wordt. 

Auteursrecht is in Nederland automatisch, dit betekent dat zodra je zelf iets gemaakt hebt hier automatisch auteursrecht op rust. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. 

Als je het auteursrecht schendt en dus het werk van een ander zonder toestemming gebruikt is dit een misdrijf en dit kan je hoge boetes opleveren. Zonde van je geld natuurlijk. Daarom kan je het beter anders doen. 

Wanneer mag je iets wel gebruiken 

Het belangrijkste is dat wanneer je niet zeker weet of je iets mag gebruiken, je altijd toestemming vraagt aan de maker. Als je de maker niet kan herleiden mag je het nog steeds niet gebruiken. Doe het bij twijfel vooral niet.

Voor foto’s zijn er verschillende sites te vinden met stock foto’s deze foto’s kan je tegen betaling, of gratis – dit hangt af van de site – gebruiken. Een aantal gratis stockfoto sites zijn bijvoorbeeld: Unsplash, Picjumbo en Pixabay. Let op: op sommige sites moet je wel een vermelding doen naar de maker.

Ik heb een blogpost geschreven met nog veel meer websites waar je foto’s kunt vinden < Klik >

Tekst mag je ook niet zomaar kopiëren. Er is alleen wel een uitzondering, namelijk het citaatrecht. Hier zitten een paar regels aan verbonden. Citeren mag alleen met een rechtmatig doel, bijvoorbeeld een aankondiging of een beoordeling. Je mag dus niet een afbeelding gebruiken omdat het er mooier uitziet. Verder moet dat wat je citeert rechtmatig openbaar gemaakt zijn en de bron moet vermeld worden als dit mogelijk is. 

Je mag iets ook opslaan als het voor privégebruik is. Als je het dus puur gebruikt om zelf eens na te lezen of alleen voor jezelf te gebruiken. Je mag het alleen niet openbaar maken, dus laat het op je eigen computer staan en lees het nog eens terug wanneer dat nodig is.
Als laatste wil ik even zeggen dat ik geen jurist ben, en dat ik dus misschien stukken vergeet. Het belangrijkste om te onthouden is dat als je niet zeker weet of je iets mag gebruiken je het niet moet doen. Tenzij je toestemming hebt van de maker.