Selecteer een pagina
 

De social media druk, hoe ga je hiermee om

Social media is leuk, tenminste, als je er goed mee omgaat. Want social media kan ook een blok aan je been zijn. Influencers posten de perfecte plaatjes van hun zogenaamde perfecte leven. Maar ook influencers hebben wel eens een off-dag en ook influencers hebben stiekem een verre van perfect leven. Ook al lijkt dat misschien alsof ze dat wel hebben. Op social media delen we de leuke dingen, dat is ook helemaal oké, maar houd er rekening mee dat de dingen die je op social media ziet, niet het volledige plaatje zijn.

Ik was de laatste tijd vooral op Instagram een beetje de weg kwijt. Al die perfecte plaatjes gaven mij het gevoel dat mijn foto’s dat vooral niet waren. Het maakte me onzeker. Ik vroeg me af of mijn leven wel interessant genoeg was. Of mijn foto’s wel mooi genoeg waren. Of het niet allemaal te standaard was. Mijn motivatie was weg, ik wilde helemaal geen foto’s meer posten. Ik vond ze toch niet goed genoeg.

social media druk

Wat kan je doen als social media je onzeker maakt

Voor mij werkte het om even een stap terug te nemen. Ik heb een paar maanden nauwelijks nog Instagram gebruikt. In die tijd heb ik me geprobeerd in te prenten dat social media geen waarheidsgetrouwe afspiegeling is van iemands leven. Op Instagram post je alleen de mooie momenten. De leuke foto’s van dat dagje uit of een foto waar je mooi op lacht.

Niemand ziet dat je waarschijnlijk 50x opnieuw af hebt moeten drukken voor je een mooie foto had. Daarbij ziet niemand de momenten dat je thuis op de bank lag in je lelijke pyjama op die dagen dat je helemaal niks deed. Niemand is 24/7 Girlboss, of model, of influencer.

Maar als het je niet lukt om te herinneren dat niemands leven perfect is. Als je toch onzeker wordt. Begin er dan vooral niet aan. Social media is niet verplicht en als het je meer energie kost dan dat het je oplevert is het, het echt niet waard. Daarbij als Instagram je niet ligt, probeer Twitter dan eens. Ieder platform is anders als je de ene niet prettig vindt probeer dan eens een ander platform.

Wat kan je doen als je je content niet goed genoeg vind

De eerste vraag die ik je wil stellen is, vind jij je eigen content echt niet goed genoeg, of is het niet goed genoeg in vergelijking met anderen. Als je je content echt niet goed genoeg vindt is het enige wat je daaraan kan doen beter worden is. Leer bijvoorbeeld meer over foto’s maken en bewerken en steek wat meer tijd in je teksten op andere kanalen.

Als je je content niet goed genoeg vind omdat dat van alle anderen veel beter is. Kan ik je alleen maar aanraden om het los te laten. Social media draait om jou, en om wat jij wil posten. Niet om wat anderen willen dat jij post. Jij moet er trots op zijn en jij moet je er goed bij voelen.

Let er vooral op dat social media leuk moet blijven. Of je nou op Twitter, Instagram, Facebook of heel wat anders zit. Maak je niet te druk om wat anderen doen en blijf dicht bij jezelf. Heb je voor jouw gevoel niks leuks te posten? Post dan niet. Heb je last van die ene influencer omdat je er stiekem hartstikke jaloers op bent? Ontvolg diegene gewoon. Als je de mensen volgt die jij leuk vind zal je minder last hebben van die prestatie druk. Doe vooral wat jij wil en waar jij je goed bij voelt, dat is het allerbelangrijkste.

Pin It on Pinterest

Share This