Eenvoudig doelen stellen - Doelen stellen - SMART doelen - Weten wat je wil - Doelen stellen en behalen - Hoe stel je een doel - Hoe stel je doelen - hoe stel ik doelen voor mezelf - doelen stellen voor jezelf - doelen stellen tips - waarom doelen stellen - hoe doelen stellen - hoe doel stellen

Eenvoudig doelen stellen, ja het kan! En nee, niet op de SMART manier. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind SMART doelen echt een jeuk woord. Tuurlijk, het is belangrijk om doelen te stellen en het is ook heel verstandig om dat slim te doen. Toch vind ik SMART doelen niet de ideale methode. Want er is 1 ding waar de SMART methode niet naar omkijkt en dat is waarom. Waarom wil je dit doel bereiken, waarom nu, waarom specifiek dit, waarom?

We vergeten vaak te kijken naar de reden waarom we iets graag willen. Heb jij wel eens een doel gesteld echt helemaal voor jezelf? Niet omdat je moeder altijd graag wilde dat je dat ging doen. Of omdat je vriend dat een goed idee lijkt. 

Als je weet waarom je iets doet, gaat het behalen van je doelen veel makkelijker worden. Dat begint bij echt weten wat je wil. Niemand anders, jij. En daar denken SMART doelen niet aan, maar ik wel ;). Dus bij deze mijn methode, die beter is, makkelijker is en veel leuker. Want jij gaat zo enthousiast zijn over je doelen vanaf nu, dat je iedere ochtend zin hebt om aan de slag te gaan! 

Eenvoudig doelen stellen? In 5 stappen!

Stap 1 – Wat wil je

De eerste stap met doelen stellen is weten wat je wil. En nee, dat is echt niet makkelijk om zomaar even uit je mouw te schudden, zou ik je ook niet aanraden. Je kunt wel in het wilde weg doelen gaan stellen, maar je wil ergens naartoe. Voor mij is dat vaak een gevoel, een gevoel waar ik naartoe wil werken. 

Misschien wil jij meer vrijheid voelen in je leven, gelukkiger zijn, of je warm en geliefd voelen. Als je weet hoe je je wil voelen kun je door naar stap 2. Concrete plannen over hoe je naar dit gevoel toe gaat werken komt allemaal later. 

Stap 2 – Waarom wil je je zo voelen?

SMART doelen vergeten deze stap, en dat is jammer! Want er is vast een reden waarom je je zo wil voelen. Ik verwacht ook dat het een verdomd goede reden is eigenlijk, want waarom zou je anders al die moeite doen om je leven om te gooien. Om keihard met je doelen aan de slag te gaan. Om alle noise om je heen te vergeten en volle kracht vooruit te gaan. 

Dus gooi je oppervlakkige, ik wil meer geld verdienen, of ik wil meer vrije tijd de deur uit en duik eens wat dieper dan dat. Want waarom wil je meer geld verdienen? Waarom wil je meer vrije tijd? Blijf de waarom vraag net zolang herhalen tot je helemaal concreet is wat voor jou de echte reden is om dit doel te willen behalen. Om dit gevoel te willen leven. 

Op zoek naar voorbeelden? Linda van Streets Ahead schreef een artikel vol met voorbeelden voor doelen die je kunt stellen. < Klik >

Stap 3 – Wanneer wil je dat bereikt hebben

Tijd om het allemaal iets concreter te gaan maken. Lekker SMART proof, zet een tijdslimiet op je doel. Ben ambitieus, maar realistisch, je kunt niet in een week een miljoenenbedrijf opzetten. En als je hartstikke single bent kun je ook niet binnen een maand een gezin op magische wijze laten verschijnen. 

Wat zou dat wat zijn, als we konden toveren. Volgens mij word het dan een grote tering bende hier op aarde, maar dat terzijde. 

Overigens is die tijdslimiet die je stelt niet set in stone. Je mag best bijstellen of besluiten dat 1 jaar niet voldoende is, maar je 2 jaar nodig gaat hebben of 5 of 10. Dat is absoluut geen falen. Dat is realistisch kijken naar jouw kunnen en jouw mogelijkheden en soms lopen dingen nou eenmaal gewoon niet helemaal als gepland. Ook dat is oké en dat hoort allemaal bij het doelen proces.

Stap 4 – Hoe ga je dat bereiken

Tijd voor actie! Pak een pen en papier (Nee, niet uitstellen. Gewoon nu meteen even doen) en begin met alle actie stappen uitschrijven die je nodig hebt om dit doel, je droom gevoel te gaan bereiken. Met alle actie stappen bedoel ik ook echt alles, hoe klein ook. Als je bureau opruimen daar bij hoort dan schrijf je ook dat op. 

En dan nu, inplannen maar. Begin met je stappen in te plannen in je planner of agenda. Ik doe dit meestal een maand vooruit, zodat er ruimte is voor verandering en ik ook andere kansen toe kan laten in mijn agenda.

Nu rest je alleen nog om aan de slag te gaan.

Productiever zijn zodat jij ook écht met die doelen aan de slag kunt? Lees hier hoe < Klik >

Stap 5 – Terugkijken 

De laatste stap, is om regelmatig je doelen er weer even bij te pakken. Je actie stappen en terug te kijken. Review waar je nu staat en wat er nog moet gebeuren. Deze stap word vaak vergeten en dat is jammer. Want juist door dit te doen ga je groeien en krijg je je plannen steeds helderder. 


Vraag jezelf, hoe ging het afgelopen maand, wat kan er komende maand beter en ben ik nog on track met mijn doelen of ben ik de weg een beetje kwijt. Vervolgens plan je weer actiestappen voor de komende maand op basis van de antwoorden op je vragen.

Nog even in het kort, voor als je geen tijd had om deze hele blogpost te lezen. I feel you, we zijn allemaal druk! Stap 1, weg met die SMART doelen en uitzoeken wat je écht wil, een gevoel is soms makkelijker om uit te werken dan iets concreets. Stap 2, waarom wil je dit, iets verder kijken dan je neus lang is hierbij graag. Stap 3, tijdslimiet wanneer heb je dit doel bereikt. Stap 4, actie in de taxi, concrete plannen maken dus. En last but not least, stap 5, kijk terug, review je doel!