Selecteer een pagina
 

Hoe stel je doelen als je geen idee hebt wat je wil

Hoe stel je doelen als je geen idee hebt wat je wil, is een vraag die ik laatst op Facebook voorbij zag komen. Het zette me aan het denken. Inmiddels weet ik zelf heel goed wat ik wil, maar een paar jaar terug had ik geen flauw idee. Wat deed ik nou eigenlijk om erachter te komen? En hoe stel je doelen als je het echt allemaal niet weet. Ik geef in deze blogpost mijn persoonlijke tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Hoe stel je doelen als je geen idee hebt wat je wil

Probeer en ontdek

Uiteindelijk is het een kwestie van heel veel uitproberen. Lijkt iets je leuk? Ga het doen. Een doel wat je hieraan zou kunnen koppelen is ‘probeer dit jaar 5 nieuwe dingen uit’ of ‘leer 1 nieuwe skill deze maand’ Hoe meer je probeert hoe eerder je je passie ontdekt, hoe eerder je ontdekt wat je echt leuk vind.

Hou je doelen klein

Probeer niet verder als een jaar vooruit te denken. Als je niet goed weet wat je wil is het lastig ver vooruit te kijken, want de kans is groot dat je naar een paar maanden ontdekt dat iets toch niet bij je past of toch niet helemaal is wat je graag wil. Maak daarom kleine doelen en probeer eerst die te behalen, is het toch niet je ding maak het af en ga dan pas een nieuw doel kiezen.

Hup, afmaken

Als iets niet bij je blijkt te passen is het lastig om toch te proberen je doel te behalen. Mijn tip is toch om het af te maken. Je doelen niet behalen is namelijk ontzettend demotiverend. Dus geef jezelf een schop onder je kont en ga er toch voor om je doel te bereiken. Als je het behaald hebt kun je verder met je volgende doel.

hoe stel je doelen als je geen idee hebt wat je wil. Doelen stellen

Hoe stel je doelen dan eigenlijk?

Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Ik kies altijd 1 groot doel voor een langere periode. Zo ga ik aan het einde van het jaar even zitten voor de doelen van het komende jaar. Vervolgens ga ik die grote doelen omzetten in kleinere kwartaal doelen. Wat moet ik doen per kwartaal om mijn grote doel te behalen. Dan nog kleiner, maand doelen. Als ik dat gedaan heb ga ik aan de slag met het maken van een plan van aanpak. Alle stappen die ik die maand moet doen om mijn doel te behalen.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Jaar doel: Mijn passie ontdekken

Doel eerste kwartaal: 3 nieuwe dingen uit proberen

Doel eerste maand: 1 nieuw ding uit proberen

Taken: Skillshare abonnement nemen. Vakgebied kiezen. Iedere week 5 lessen volgen. etc.

Op deze manier kan je aan de slag gaan. Het is een methode die voor mij heel goed werkt. Een laatste tip, zorg er altijd voor dat je aan het eind van de maand even evalueert. Kijk terug op wat je gedaan hebt, heb je je doel bereikt? Zo nee, waarom niet? Op deze manier blijf je bovenop je doelen en heb je meer kans ze te behalen.

Wil je meer lezen over doelen stellen en behalen? Klik hier!

Dus, hoe stel je doelen als je geen idee hebt wat je wil? Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb. Zo nee, laat een comment achter dan probeer ik je alsnog verder te helpen.

Pin It on Pinterest

Share This