Super productief werken doe je zo 5 tips voor jou productieve werkweek | Hoe productief zijn | Hoe kan ik productiever zijn | Hoe kan ik slimmer werken | Hoe kan ik effectiever werken | Slim werken | Productief werken | Productiever werken | Productieve werkweek | Hoe blijf je productief

Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar werkweek succesvol en productief is. Maar Productief werken is soms lastig om het vol te houden, zeker als je thuis werkt. Je bent namelijk vrij om te doen en laten wat je zelf wilt. Dit kan ervoor zorgen dat je niet alles af krijgt wat je af zou moeten krijgen, maar het kan er ook juist voor zorgen dat je veel te veel in een week propt en jezelf overwerkt. Hoe zorg je er nou juist voor dat je een succesvolle en productieve werkweek hebt? In dit artikel geef ik je 5 tips die mij het beste helpen. 

Nou moet ik er eerlijk bij zeggen dat een productieve werkweek niet altijd mijn sterkste kant is. Ik ben iemand die ontzettend graag dingen uitstelt. Even geen inspiratie? Ach, kan volgende week ook nog. Even geen zin? Nou dan doe ik het morgen toch. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat ik in het weekend nog de blogpost voor maandag aan het schrijven ben, terwijl ik in het weekend eigenlijk gewoon wil ontspannen. Daarom mijn eerste tip:

Productief werken doe je zo

Plan je week en hou je eraan!

Iedere zondagavond ga ik er even voor zitten. Ik pak mijn planner erbij en schrijf de komende week helemaal uit. Afspraken, taken in huis, taken voor de blog en een lijstje met van die kleine dingetjes die je anders vergeet. Ik ben vergeetachtig, een planner is voor mij dus echt een must. En na jaren van zoeken heb ik nu een systeem gevonden dat bij me past. Het belangrijkste bij het plannen van je week is dat je het doet op een manier die bij jou past. Het kan best dat je mijn manier van plannen helemaal niet prettig vind. Zoek dus een methode die jij fijn vindt en die voor jou werkt. 

Het slimste is om aan het begin van de week je komende week in te plannen. Hoe je dat doet, is dus aan jou. Maar zorg dat je je aan je planning houd. Je plant het namelijk niet voor niets. Neem hier even de tijd voor, zodat je niets vergeet. Het zorgt er echt voor dat je veel productiever kunt werken.

Mijn favoriete planner? Dat is deze!*

Doelen stellen

Doelen stellen geeft focus. Ieder kwartaal stel ik nieuwe doelen voor mezelf op. Die maak ik vervolgens kleiner, zodat ik weekdoelen overhoud. Wat wil ik die week doen en wat is belangrijk. Vervolgens plan ik dit ook in, in mijn planner. Zo’n weekdoel kan bijvoorbeeld zijn, zet iedere dag een foto op Instagram. Of schrijf 2 blogposts vooruit. Het zijn vaak kleine doelen die makkelijk te behalen zijn en die toewerken naar je grote, uiteindelijke doel. 

Door iedere week doelen te stellen blijf je ook altijd bezig met je grote doelen. Je vergeet niet waar je mee bezig bent en blijft in een rechte lijn op je doel afgaan. Als je je doel dan haalt, is dat een kleine overwinning en dus ontzettend motiverend. Het doet mij altijd de week daarna nog harder werken om dat uiteindelijke doel te behalen. 

Blog jij voor je bedrijf? Zo schrijf je nog sneller je teksten!

Plan genoeg pauzes in

Natuurlijk is het verleidelijk als je in die killer workflow zit om lekker een paar uur door te knallen. Slecht plan, ik spreek uit ervaring. Het is echt belangrijk dat je op tijd even pauze neemt. Als je bijvoorbeeld ieder half uur 5 minuten een momentje voor jezelf neemt, ben je niet meteen uit je flow maar heb je toch even tijd om te ontspannen. Dit zorgt uiteindelijk voor een veel betere focus en dus voor beter werk. Neem na een paar uur een wat langere break. Ga even naar buiten, eet wat of doe als het nodig is en je er de mogelijkheid voor hebt even een powernap. 

Taking a break can lead to breakthroughs.

Russell Eric Dobda

Mediteer als het even teveel word

Het kan voorkomen dat je werk je even teveel wordt. Als die deadline eraan komt en de stress je echt even boven het hoofd uitstijgt, neem dan de tijd om even te mediteren. Zelf had ik altijd het vooroordeel dat mediteren zweverig was maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is gewoon een moment om even helemaal tot jezelf en tot rust te komen. 

Ik gebruik hiervoor de app Calm. Deze is er zowel voor Apple als voor Android. De app is betaald maar kun je wel 7 dagen gratis uitproberen. Ik ben echt fan, de meditaties zijn fijn om naar te luisteren en totaal niet zweverig. Ik kan je dus echt aanraden het gewoon eens te proberen.

Kijk terug op je week

De laatste tip is om aan het einde van de week even terug te kijken op wat je allemaal gedaan hebt. Heb je je doelen behaald, zijn je taken afgestreept en heb je een voldaan gevoel? Super! Maar ook als het allemaal even niet zo soepel ging, probeer dan te kijken naar alles wat wél goed ging. Daar mag je namelijk best even trots op zijn. Hoppa, weer een week overleefd! Op naar de volgende. Productief werken kan echt iedereen.

Nog even in het kort, maak een plan en hou je daaraan. Neem op tijd je rust en ga jezelf niet een burn-out in werken. Als je even me-time nodig hebt, doe dat dan. Misschien is meditatie iets voor je ga anders lekker in bad liggen of lees een boek! Oh, en vergeet niet aan het einde van de week even terug te kijken en trots te zijn op alles wat je bereikt hebt. Ook als dat kleine dingen zijn! Zie je wel dat productief werken niet zo moeilijk is.