Rechtenvrije foto's - Stock foto's - rechtenvrije stock foto's - Gratis stock foto's - gratis rechtenvrije foto's - niet standaard stock foto's - stock foto's voor ondernemers - rechtenvrije foto's voor ondernemers - niet standaard rechtenvrije foto's - stock voor social media - stock voor blogs

Geupdate op 5-11-21

Vroeger, toen bloggen net populair begon te worden maakte het geen bal uit waar je je foto’s voor op je website vandaan plukte. Rechtenvrije foto’s, vrijwel niemand wist toen nog dat dat uberhaupt bestond. Technisch gezien was het natuurlijk niet toegestaan, want auteursrecht bestond toen ook gewoon. Maar ja bloggen was toen nog niets meer dan een hobby, geld verdienen met een blog was nog onontdekt terrein. Dus als jij andermans foto’s gebruikte werd daar eigenlijk niet naar omgekeken. 

Inmiddels zijn we zo’n 13 jaar verder, en hebben sommige fotografen er hun werk van gemaakt om illegaal gebruik van hun foto’s op te sporen en te beboeten. Lucratieve business ook nog, want veel mensen hebben geen idee dat dit eigenlijk helemaal niet toegestaan is! Dus tipje van mij, zoek naar rechtenvrije foto’s ook wel stock foto’s genoemd. Deze rechtenvrije foto’s mag jij namelijk gewoon gebruiken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de rekening daar nog een keer voor komt.

Wat zijn rechtenvrije foto’s / Stock foto’s?

Kort gezegd zijn dit foto’s waarvan de maker jouw toestemming geeft om deze te gebruiken, voor bijvoorbeeld gebruik op je website, social media of in je blogposts. Er zijn verschillende websites waar je dit soort rechtenvrije foto’s kunt vinden. Zowel gratis, voor een vast bedrag per afbeelding of door middel van een abonnement. 

Niet iedere website hanteert dezelfde regels voor rechtenvrije foto’s. Soms mag je deze afbeeldingen bijvoorbeeld niet bewerken, bijsnijden of er een filter overheen gooien of misschien verwachten ze dat je een naamsvermelding bij de afbeelding plaatst. Het kan ook zo zijn dat je foto’s niet voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Dit soort regels komen voornamelijk voor bij gratis stock foto websites. Controleer dus altijd wat de regels voor gebruik zijn. 

Hallo? Ja jij! Ben je al aan het bloggen voor je bedrijf? Nee? Hier lees je hoe je kunt beginnen. < Klik >

Hoe vind je de perfecte rechtenvrije foto’s voor bij jouw content?

Makkelijker gezegd dan gedaan, kan ik je vooraf al vertellen. Stock foto’s zijn vaak nogal cliché. Van foto’s van mensen die allemaal met een big smile op kantoor zitten en in de camera kijken en zo. #cringe

Het allermooiste is natuurlijk als je de tijd, motivatie en skills hebt om je eigen foto’s te maken. Kans is alleen best wel groot dat je 1 van die 3 onderdelen niet in je pakket hebt zitten en dan word dat al snel knap lastig.

Probeer bij het zoeken naar stockfoto’s een beetje out of the box te denken. Het hoeft allemaal niet zo standaard! Dat zien we al genoeg, vind een manier om rechtenvrije foto’s bijzonder en/of anders te maken. Bijvoorbeeld door ze na te bewerken (als dit is toegestaan). 

5 manieren om je stock foto’s net een beetje persoonlijker te maken

  • Knal er een leuke kleurrijke rand om heen, in de kleuren van jouw brand uiteraard.
  • Voeg elementen toe die jij in je branding gebruikt.
  • Spice je foto’s een beetje op met een leuke quote.
  • Filtertje eroverheen of een bijsnijden kan ook heel veel verschil maken.
  • Probeer, oefen, experimenteer en maak er iets leuks van wat past bij jouw bedrijf!

5 Gratis sites met stock foto’s

Unsplash

Rawpixel

Freepik

Pexels

PicJumbo

5 Gratis sites met stock foto’s speciaal voor business babes

Picxclicx

Ivory Mix ♥ 

Katy Harp

Gratisography

Kaboom pics

5 Betaalde sites met rechtenvrije foto’s ook speciaal voor business babes

Haute Stock

Styled Stock Society

Girlboss stock

Create her stock 

She Bold Stock

Goed, dat waren ze! Hopelijk kun je hier even mee vooruit en vind je de perfecte foto’s voor je website je social media, en alle blogposts die je in de toekomst nog gaat schrijven. Mocht je op je website nog foto’s hebt staan waarvan je niet zeker weet of je deze eigenlijk wel mag gebruiken. Vervang ze dan met rechtenvrije foto’s. Want het is echt ontzettend zonde als je de rekening hiervoor nog een keer in je inbox vind!