
Blog en SEO termen, er zijn er nogal wat! Een van die termen, of eigenlijk 2, zijn Do-follow en No-follow links. Wat zijn dit nu precies en waarom gebruik je ze eigenlijk? Ik zie deze vraag vaak voorbij komen in blogger facebook groepen. Het antwoord is niet per se heel makkelijk, maar het is wel belangrijk om te weten wat het nu eigenlijk is en hoe het invloed heeft op jouw website en zichtbaarheid in Google. Want dat heeft het namelijk, muy importante dus!
SEO Tips – Wat is het verschil tussen do follow en no follow links
Wat zijn do-follow en no-follow links?
Als je op jouw website in je content een link plaatst is dit standaard een do follow of follow link. Dat betekent dat als een zoekmachine op jouw site deze link bekijkt en indexeert, hij verder gaat kijken op de website waar jij naar doorlinkt. De zoekmachine gaat ervan uit dat, omdat jij deze link post het gaat om een betrouwbare site en gaat deze site vervolgens ook indexeren. Bij het gebruik van een no-follow link, gaat de zoekmachine niet door naar de gelinkte site. Dit doe je bijvoorbeeld bij een gesponsorde post of een betaalde opdracht.
Indexeren? Meid waar heb je het over?! Indexeren betekent dat Google jouw website gaat opslaan in de zoekresultaten. Dit heeft allemaal te maken met SEO, die term heb je vast wel eens voorbij horen komen. SEO is heel technisch, maar er zijn een aantal basisprincipes die als online ondernemer belangrijk zijn om te weten. Zoals dus het verschil tussen no-follow en do-follow links.
Waarom gebruik je een do follow of no follow link?
Linkjes op je blog en naar je blog zorgen (even heel kort door de bocht) voor een betere score in Google. Dit bereik je door middel van SEO ofwel zoekmachine optimalisatie. Als er veel links naar jouw blog zijn op andere kwalitatieve websites word jij beter vindbaar in zoekmachines zoals Google. Maar dit geldt ook andersom. Alle links die jij op je blog zet zorgen voor een betere vindbaarheid voor die websites. En maken jouw website daarnaast ook nog eens extra betrouwbaar.
Omdat zoekmachines graag authentieke en relevante links willen word Google niet heel enthousiast als jij voor een betaalde opdracht of gesponsord product een do follow link gebruikt. Want de zoekmachine kan niet garanderen dat jij het product ook echt goed vind en dat het een link waard is.
Zie het als punten, met een do follow link krijgt de gelinkte website een extra punt voor zijn of haar vindbaarheid in Google. Waardoor je dus hoger in de zoekresultaten terecht komt. Met een no follow link krijgt de gelinkte website geen punten.
Maar waarom moet je dan no follow links gebruiken? Eigenlijk heel simpel, als je het niet doet kun je een penalty krijgen en word je vindbaarheid in zoekmachines behoorlijk benadeeld. Waardoor je minder, of zelfs helemaal niet vindbaar bent in zoekmachines zoals Google. Geen penalty zoals bij voetbal dus, waar je met een beetje goed mikken punten krijgt! Overigens kun je dat wel proberen, maar het is dus een flink risico. Ik ben geen technische SEO expert, maar ik zou het je toch afraden.
Wanneer gebruik je een no-follow link?
Een goed evenwicht in do-follow en no-follow links is belangrijk. Hoe de percentages precies zijn verteld Google het voetvolk helaas niet. Dat is een van de vele geheimen die alleen de Google royalty weet.
Even terug naar die links, probeer ervoor te zorgen dat je betaalde opdrachten, affiliate links en gesponsorde producten linkt met een no follow link. Ook als je niet helemaal zeker bent of een website betrouwbaar is, hoewel je dan misschien beter helemaal niet kan linken, gebruik dan ook een no follow link. Oh, en niet naar 18+ content linken dat vind Google ook niet zo leuk. Lekker modern weer.
Hoe maak je een no follow link?
Zoals ik al zei is een link op je website standaard do follow. Je hoeft de link dus alleen aan te passen als je er een no follow link van wil maken. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk in WordPress. Wanneer je een link toevoegt kun je rechts op het pijltje naar beneden klikken. Daar kun je de optie no-follow link aanvinken. Net als openen in een nieuw tabblad. Als je toch bezig bent, die ook even aanvinken. Is makkelijk als je lezers nog een keer terug willen naar de originele blog of pagina.