6 Veelgestelde vragen over beginnen met bloggen beantwoord - hoe begin je een blog - hoe moet je bloggen - waarom een blog - is bloggen moeilijk - kost bloggen veel geld - hoe verdien je geld met bloggen - ik wil een blog beginnen - hoe kan ik bloggen

Beginnen met bloggen, hoe doe je dat? Ik doe het al jaren en beleef er nog steeds ontzettend veel plezier aan. Interactie met lezers, je statistieken omhoog zien gaan en je passie delen. Ik kan niks leukers bedenken. Bloggen is ook haast niet meer weg te denken op het internet. Er zijn zo ontzettend veel blogs te vinden dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Misschien zit je met het idee om zelf te beginnen met bloggen, maar twijfel je of het wel iets voor jou is. Is het moeilijk? Moet je er veel voor investeren? En de meest gestelde vraag, zitten mensen wel op mijn blog te wachten? Ik heb een antwoord op al je vragen, want na al die jaren ervaring weet ik als geen ander hoe bloggen echt is!

Het ding met bloggen is, dat er geen goed of fout is. Als je een blog begint heb je een eigen plekje op het internet en wat jij daarmee doet, is helemaal aan jou. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een blog over. Kom je erachter dat jouw idee nog niet bestaat? Helemaal mooi, gat in de markt. Want er zijn echt wel mensen die net als jouw dezelfde passie of interesses hebben! Klaar voor? Komt ie!

Ga beginnen met bloggen! 6 Veelgestelde vragen beantwoord

Is bloggen moeilijk

In het kort, nee. Bloggen is niet moeilijk. Maar het is wel handig om een beetje verstand te hebben van het internet en computers. En daarmee bedoel ik niet dat je een pro moet zijn, maar gewoon de basiskennis is voldoende.

Natuurlijk moet je bloggen leren. Goede teksten schrijven zichzelf niet en ook technisch zit er stiekem best veel achter. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het makkelijk is, maar er zijn ontzettend veel tutorials te vinden online over hoe je het beste kunt beginnen met bloggen. En als je WordPress te moeilijk vind (test vooral de gratis versie eens uit wordpress.com) dan zijn er altijd alternatieven als Blogger (gratis en makkelijk in gebruik maar minder mogelijkheden als de betaalde WordPress variant) of Squarespace (prijzig, maar gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven).

Oefening baart kunst, dat zeggen ze niet voor niks. Als je met het idee speelt om een blog te beginnen, probeer het dan gewoon. Als je de tijd neemt om het te leren en onthoud dat het echt niet meteen perfect hoeft, ga je er vast heel veel plezier uithalen. Mocht nu blijken dat het toch niet helemaal jouw ding is, dan heb je weer wat geleerd en ben je een ervaring rijker. 

Ik weet nog toen ik net begon met bloggen, ik was een jaar of 12 en ik kan je vertellen; ik had geen flauw idee waar ik mee bezig was! Bloggen en content creatie mag dan inmiddels mijn werk zijn, dat was het niet altijd. Bijna 15 jaar later en ik durf me nu pas een expert te noemen. Dat heeft even geduurd dus! En dan weet ik nog niet alles wat er te weten valt over (zakelijk)bloggen.

Moet ik er veel voor investeren?

Bloggen hoeft helemaal niets te kosten. Ja, dat lees je goed. Bloggen kan gewoon gratis. Als je net begint en geen budget hebt of gewoon eerst eens wil proberen of het iets voor jou is, zou ik je aanraden om op wordpress.com of blogger te beginnen. Wil je het allemaal net iets professioneler? Dan is een kleine investering nodig. Voor een eigen domein en WordPress.org. 

WordPress.com (gratis) en WordPress.org (gratis, maar je betaald voor hosting en een domein) zijn 2 verschillende dingen. Ze lijken veel op elkaar, maar wordpress.org bied een stuk meer opties aan, zoals plugins. Plugins zijn kleine programma’s die je op je blog kan installeren. Voor bijvoorbeeld betere statistieken, of om je site sneller of mooier te maken. 

Wil je meteen lekker professioneel aan de slag heb je een eigen hosting en domein nodig. Het domein is de naam van jouw blog, de url. Hosting is de plek waar jouw website en alle bestanden daarvan bewaard worden. Je kunt dit aanschaffen bij een hostingpartij, bijvoorbeeld Neostrada, of Antagonist. Op deze hosting kun je WordPress.org installeren en vanuit daar werk je aan je blog. Klinkt dit allemaal alsof ik praat in een geheime taal waar jij niets van snapt. Dan zou ik lekker op je gemak beginnen met blogger of wordpress.com

Zitten mensen wel op mijn blog te wachten?

Zoals ik aan het begin al zei, er zijn altijd mensen met dezelfde passie als jij. Want hoewel ik zelf ook graag geloof dat ik heel speciaal ben, valt dat helaas wel mee. Zolang jij, jij blijft en je eigen stijl aanhoudt, zijn er altijd mensen die dat interessant en leuk vinden. Het belangrijkste is dat jij je eigen ding doet. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen doen. Jouw ideeën, jouw stijl en vooral jijzelf maken je blog uniek. En juist dat maakt het boeiend voor je lezers. 

Ik ontwikkelde een unieke methode waarmee ik content schrijf die er voor zorgt dat jij van bezoekers ook echt fans maakt. De PBE-methode staat voor Personality, Branding en Expertise. In mijn ogen de belangrijkste aspecten van een blog. Als je deze 3 dingen gaat toepassen op je blog weet ik zeker dat je blog gaat groeien. Want het is wel zo leuk namelijk als je blog echt gelezen word.

Meer weten over de PBE-methode? < Klik >

Waar moet ik over bloggen?

Soms weet je het gewoon even niet. Creativiteit komt helaas niet op commando. Ik kan gaan roepen wat ik wil, maar het enige wat voor mijn voeten verschijnt is waarschijnlijk mijn kat. Die denkt namelijk altijd dat alle aandacht onverdeeld voor hem moet zijn.

Sommige mensen schrijven met gemak 7 blogposts per week en weten continu wel iets leuks te verzinnen, maar als jij dat niet kunt is dat ook gewoon oké. Kwaliteit over kwantiteit. Het wordt uiteindelijk makkelijker, als je een tijdje geoefend hebt met bloggen ga je ineens overal inspiratie zien.

En zodra jij je doelgroep beter leert kennen en een breder publiek hebt kun je ook gewoon vragen wat zij graag willen zien. Je leert dan inspelen op de behoefte van je lezers. Hoe meer jij schrijft en probeert hoe sneller je gaat zien wat werkt en wat niet werkt. Op die posts die heel goed scoren kun je dan verder borduren. Maak een deel 2 of ga steeds een stukje dieper dat onderwerp verkennen. 

Kost bloggen veel tijd?

Bloggen kost tijd ja, goed werk heeft tijd nodig. Maar als jij bloggen echt leuk vind, dan komt dat helemaal goed. Dan maak je die tijd, en maak je er een prioriteit van. Ik bedoel, je kunt ook dat hele seizoen Outerbanks bingewatchen, dan moet die blog schrijven ook wel lukken. (Kan iemand me even een schop onder mijn kont geven, Netflix roept alweer…) 

Houd er wel regening mee dat bloggen niet alleen even een blogpost schrijven en klaar. Je moet foto’s maken of zoeken online (let op: alleen rechtenvrij!) je moet het inplannen op je blog, je social media bijhouden en ook nog eens contact onderhouden met je lezers. Je bent er dus wel even mee bezig. 

Daar staat tegenover dat het ontzettend leuk is en dat het dus (hopelijk) niet voelt als een taak, maar als een hobby waar je gewoon heel veel plezier aan beleefd. Je kunt het voor jezelf ook zo gek maken als je zelf wilt. Plaats je iedere dag een blog, of 1 keer per maand. Wat je kiest maakt niet uit, zolang het maar past bij jouw planning.

Hoe verdien je geld met bloggen?

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag die ik krijg betreft bloggen. Hoe verdien je nu eigenlijk geld met bloggen. Helaas kan ik daar geen kort antwoord op geven. Het hangt af van het type blog wat je hebt, welke content je deelt bijvoorbeeld. 

Een aantal manieren zijn:

  • Advertenties
  • Gesponsorde blogs
  • Affiliate marketing
  • Producten of diensten aanbieden

Als je net begint met bloggen zou ik vooral zeggen, ga eerst eens lekker uitproberen, oefenen, leren en kijk daarna pas verder naar geld verdienen met je blog. Er zijn ontzettend veel blogs online, daardoor is het lastig om goed geld te verdienen met bloggen alleen. Onmogelijk? Nee, dat niet. Het belangrijkste zou altijd moeten blijven dat jij er plezier in hebt, er je werk van maken kan altijd nog.

Wil jij zakelijk bloggen voor je bedrijf? Lees dan even deze blog < Klik >

Nog even in het kort: Bloggen is niet moeilijk, maar iedereen kan het leren. Als je er tijd en moeite in steekt kan ook jij leren bloggen. Op een gegeven moment zul je moeten gaan investeren in je blog, maar in eerste instantie kun je gewoon lekker gratis en voor niets gaan oefenen en proberen. Blog over wat jij leuk vind dan volgt het publiek vanzelf en maak een planning die past bij jouw ambities en beschikbare tijd. En last but not least, ga eerst lekker oefenen en ga daarna pas kijken of je met je blog wat bij kunt verdienen. Ik hoop dat je die beren op de weg allemaal lekker aan de kant schopt en het gewoon eens gaat proberen, je hebt het idee om te beginnen met bloggen vast niet voor niets. Succes!