De voordelen van ondernemen met een rugzakje (zoals Chronisch ziek, Mentale klachten, HSP, etc)

Er zijn heel veel redenen te bedenken om niet te gaan ondernemen met een rugzakje. Dus als je chronisch ziek bent, heel gevoelig bent of een ander soort rugzakje met je meedraagt. Jarenlang dacht ik dat werken niet aan mij besteed was. Dat had niks met niet willen te maken. Want ik wilde niets liever dan binnen de sociale norm passen en aan de gang gaan met iets. Maar ik wist ten eerste niet wat ik dan zou moeten doen en ik wist al helemaal niet hoe ik dat dan allemaal moest doen.

Dat was een flinke reis om te ontdekken, dat is het nog steeds elke dag. Maar dat maakt het ook juist zo ontzettend leuk. De vrijheid die ik hierdoor voor mezelf creëer, hoe ik mijn dagen kan vormgeven zoals dat werkt voor mij, de impact die ik kan maken op mensen die zelf een rugzakje hebben en twijfelen om te ondernemen. Maar ook hoe het mij als persoon heeft laten groeien, de stappen die ik gezet heb zijn enorm.

Het mooie is, dit hoeft niet een ver van je bed show te zijn. Ook jij kunt stappen zetten richting die ondernemers droom, of om je dagen te vullen met iets waar je niet alleen plezier en voldoening uithaalt, maar ook je bankrekening een lekker extraatje te geven. Misschien ben jij dan straks ook een ondernemer met rugzakje.

Waar het voor mij begon

Ik neem je even mee terug naar vroeger, want om te begrijpen waarom ik all for ondernemen met een rugzakje ben moet je weten waar ik vandaan kom. Als puber werd ik veel gepest op school, daardoor kwam er het een en ander naar boven bij mij. Angst en onzekerheid hebben vanaf dat moment voor een groot deel mijn leven bepaald. Dat betekende dat naar school gaan niet meer ging, zowel de sociale angst als de angst om te falen waren zo enorm dat alleen al voorbij school lopen mij dood en doodsbang maakte.

Dat betekende ook dat ik geneigd was om de verkeerde mensen in mijn leven aan te trekken, van toxic vriendinnen tot foute vriendjes. Als je zo weinig zelfwaarde hebt, is de kans groot dat je die bevestiging bij anderen gaat zoeken. Ik deed dat ook, zelfs nu ruim 12 jaar later zie ik mezelf soms in die patronen terugvallen. Gelukkig zie ik dit tegenwoordig op tijd en heb ik nu toppers als vriendinnen en de allerliefste vriend ooit.

Sinds mijn 18de heb ik al een Wajong-uitkering. Dat is een uitkering voor jonggehandicapten. En hoewel ik super dankbaar ben dat zoiets bestaat en ik dus de tijd en ruimte heb gehad om aan mezelf te werken. Vind ik het ook belangrijk om wat bij te dragen aan de maatschappij. Om iets zinvols te doen, waar ik gelukkig van word.

3 jaar geleden lag ik 16 uur per dag in bed, het grootste deel daarvan sliep ik. Het andere deel besteedde ik op mijn laptop. Gamen en bloggen dat waren de dingen waar ik enthousiast van werd. Ik durfde nauwelijks naar buiten, zeker niet alleen. En een rondje stofzuigen was zo vermoeiend dat ik daarna meteen weer terug mijn bed in kon. Ik was zo gevoelig geworden voor prikkels dat écht alles bergen energie kostte.

Met therapie, business coaching, heel veel oefenen en lieve mensen om mij heen begin ik steeds meer vertrouwen in mijn eigen kunnen te krijgen. En begin ik te beseffen dat ik gewoon oké ben zoals ik ben. Inclusief super foute humor (69 hehe), mijn stuiterbal gedrag en overemotionele huilbuien. Dat gezegd hebbende, iedereen zit in zijn eigen proces. En hoewel het begin bij mij gemaakt is en ik écht gelukkig ben nu weet ik dat er ups en downs zullen zijn. Zo zat ik begin dit jaar weer op het randje van een burn-out. 

Ik vertel je dit allemaal omdat jij ook in een proces zit. Misschien ben je daarin al verder dan mij, of zit je op hetzelfde punt, maar het kan ook dat je nog een stapje voor die van mij zit. En voel je jezelf nu nutteloos omdat je te bang bent, te weinig energie hebt of het fysiek niet mogelijk is om te werken nu. Ik zeg bewust nu, want niemand weet waar jij over een jaar zal staan. Of over 5 jaar. Maar geloof me, er zijn altijd opties. Je moet alleen ontdekken wat past bij jou.

En dat hoeft niet meteen groots en geweldig te zijn, een enorm bedrijf op bouwen of wat dan ook. Je kunt ook wat bijverdienen met jouw hobby, kleine stapjes zijn ook stappen. Daarmee kom ik ook meteen tot de grootste en belangrijkste reden waarom ik zo’n fan ben van ondernemen met een rugzakje. Want jij kunt dit doen op jouw manier. 

De voordelen van ondernemen met een rugzakje

1001 mogelijkheden

Je kunt letterlijk met alles geld verdienen, maar met een rugzakje liggen de prioriteiten anders. Vrijwel iedereen die ik spreek die graag wil gaan ondernemen met een rugzakje wil dit doen om bezig te blijven en iets nuttigs te doen met haar tijd. FYI, nuttig ben je sowieso. Ook als werken nu of misschien wel helemaal nooit een optie blijkt te zijn. Ik schrijf dit artikel niet om je een complex aan te praten, maar om je de mogelijkheden te laten zien. Om je wat inspiratie te geven mocht je wél het gevoel hebben dat je meer kunt dan je nu doet. Maar bang bent om de stap te zetten, of nog niet weet welke stappen je zou kunnen zetten.

Jouw bedrijf, jouw regels

In jouw bedrijf ben jij de baas. Jij bouwt je bedrijf dus zoals jij dat wil. Zoals dat bij jou past, maar ook zodat jij er gelukkig van word. Een manier die jou de voldoening geeft die je zoekt. Ik dacht altijd dat een “standaard” baan (je weet wel van 9 tot 5, lekker normaal) er bij hoorde. Waarom zou je avontuurlijk zijn? En reizen? Ja, dat kan 3 weken per jaar met je vakantiedagen. 

Ik heb dat nooit gewild. Nou had ik vanwege mijn situatie ook niet heel veel keus. Maar van werken voor een baas zou ik doodongelukkig worden. Dat betekent trouwens niet dat ik daar niet voor open zou staan. Toen ik afgekeurd werd voor werk en een Wajong kreeg is mijn drive om bij te dragen, iets te doen, niet minder geworden. Ik had alles met 2 handen aangepakt. Maar toen ik ergens (volgens mij in de krant, lekker old school) las over ondernemen met een rugzakje klikte alles. 

Want als je niet veel energie te besteden hebt, of een fysieke beperking hebt, of met mentale klachten moet dealen. Is het soms wel heel fijn als jij kunt bepalen hoe je jouw werk vormgeeft. Daarbij komt natuurlijk ook een hoop verantwoordelijkheid. Want je zal toch echt zelf moeten zorgen dat de moneyz binnen blijven komen. En je zal ook echt zelf moeten plannen dat je daadwerkelijk wat gaat doen. En beter regel je je boekhouding netjes want de belastingdienst is no joke. Dat brengt me bij punt 3, wat zowel een nadeel als een voordeel kan zijn.

Ondernemen is geen walk in the park

Dat jij alles zelf kan bepalen, plannen en doen. Betekend ook dat je dat moet gaan doen. Iets wat ik het moeilijkste vind aan ondernemen is structuur. Ik ben een enorme chaoot, dat heeft voordelen want mijn creativiteit is onuitputtelijk en omdenken is mijn tweede natuur. Maar dat betekent ook dat mijn boekhouding een rommeltje is als ik de touwtjes daar een beetje laat vieren. En dat ik soms zo afgeleid ben door het lekkere weer dat ik week mijn bedrijf verwaarloos. 

Productiviteitstips nodig omdat je ook zo’n chaoot bent? Lees hier mijn top tips!

Het is daarom super belangrijk dat je een balans gaat vinden. Want een dagje genieten van dat lekkere weer is geen probleem. Maar dan moet dat wel kunnen in je planning. Structuur en focus zijn daarbij heel belangrijk. Jij bent eindverantwoordelijk. 

Hoezo dat dan een voordeel en een nadeel is? Omdat ik hier ook ontzettend veel van leer wat mij ook in mijn dagelijks leven verder helpt. Van grenzen aangeven tot betere communicatie met mijn vriend. Alles waar jij in het ondernemen tegenaan loopt, komt waarschijnlijk ook terug in je privéleven. En daarmee aan de slag gaan helpt je dus op 2 fronten. 

Er is altijd een manier

Ik geloof er heilig in dat er altijd mogelijkheden zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof niet dat het altijd makkelijk is. Je zult tegen dingen aanlopen, en verdomd hard je hoofd stoten. En laten we wel wezen, hier in Nederland heb je al meer kansen die je misschien niet gehad had als je in een ander land geboren was. Het is dus niet zwart-wit.

Maar als jij iets wil, dan is er een manier. Misschien weet je nu nog niet hoe. Misschien ben je nu op een punt dat het nog niet kan. Maar als je blijft zoeken, leren en proberen dan kun jij uitvogelen hoe. En dan kan ook jij daar komen waar je zo graag wil zijn. Of je nou spiritueel bent of niet, gelooft in de law of attraction of niet, of dat je gewoon zeker weet dat je dit wil. Als jij het kunt bedenken, dan is er een manier.

Omdenken is daarbij belangrijk, kijk eens buiten de gebaande paden. Stap uit je comfortzone. Ga op zoek naar mensen die jouw droom al leven. Want als zij het kunnen… Cliche? Ja. Waar? Ook, ja. Zo dacht ik dat ik met mijn rugzakje niet kon werken. 9 tot 5, die uren zou ik nooit volhouden. Daarbij ik heb helemaal geen diploma’s. Maar ik ben nooit gestopt met leren. Ik heb me op mijn manier doorontwikkeld. Door te doen en te proberen. Nu run ik een bedrijf op mijn manier, werk ik maximaal 20 uur per week omdat meer voor mij (nu) niet haalbaar is. Mijn bedrijf is winstgevend, nog niet genoeg om van te leven. Maar dat komt ook nog wel. Ik heb vertrouwen in mezelf en dat ik met hard werken daar kom waar ik wil zijn.

Wil je ergens beginnen? Begin bij zichtbaarheid! Ga bloggen, dit is hoe je begint.

Onzekerheid is normaal

En dat is allemaal doodeng, zeker als je niet net als ik een vangnet hebt in de vorm van een uitkering of een partner die tijdelijk je kosten op kan vangen. Ik weet niet of het ooit niet spannend zal zijn. Maar dat is oké, want juist buiten die comfort zone leer ik zo veel. 

Jezelf afvragen of je dit allemaal wel kan is normaal. Die onzekerheid, dat heeft iedere ondernemer in iedere fase van haar bedrijf. Rugzakje of niet. Onthoud dat je niet meteen een torenhoge omzet hoeft te draaien. Je hoeft niet eens meteen succesvol te zijn. Ik heb ruim een jaar geen winst gemaakt en daar is niets mis mee. 

Maar als je nu denkt, dit zou best eens iets voor mij kunnen zijn. Laat je dan niet tegenhouden door die onzekerheid. Ga eens proeven, stuur een berichtje naar een ondernemer die je inspireert of in wie je je herkent. Stel vragen. En ga het dan eens proberen. Ga eens onderzoeken waar jouw kansen liggen, wat jouw mogelijkheden zijn. Want ik weet zeker dat die er zijn!

Je mag me altijd een berichtje sturen. Als je wil kletsen over ondernemen met een rugzakje. Als je twijfelt of als je wil weten hoe het nou echt is. Dat mag via de mail op hello@moniquejebbink.nl of via Instagram! Laten we in gesprek gaan, dat vind ik leuk! Laat het me ook vooral weten als jij onderneemt met een rugzakje, ik ben benieuwd hoe jij dat ervaart. Als je dat doet in de comments kunnen anderen ook meelezen en ervaringen zien. Dat kan een enorme inspiratie boost zijn dus doe dat vooral. Zolang jij je daar comfortabel bij voelt natuurlijk. Zodat jij straks kunt zeggen dat je een ondernemer met een rugzakje bent en daar kei en kei trots op bent!