Selecteer een pagina
 

Wat ik heb geleerd van mijn angststoornis

door | mei 7, 2018 | Uncategorized | 4 reacties

Iedereen is wel eens bang, dat is niet meer dan normaal. Onze lichamen zijn er op gemaakt om ons te behoeden voor gevaar, dat is de reden dat je soms bang wordt. Maar als je angst radar overuren draait en je bang wordt van dingen die helemaal niet gevaarlijk of eng zijn is dat nogal frustrerend en vervelend. Angst kan namelijk zo ontzettend verlammend zijn en op een gegeven moment word je bang voor het bang zijn. Want dat verlammende gevoel van angst, die heftige paniekaanvallen en het constante op je hoede zijn voor โ€˜engeโ€™ dingen breken je op.

Ik kan inmiddels zeggen dat ik niet vaak meer paniekaanvallen heb, maar die angst om bang te zijn, die is er nog steeds. Het weerhoud mij ervan dingen te doen die ik wel graag zou willen doen. Alleen naar buiten gaan is bijvoorbeeld ontzettend moeilijk. Want wat als ik bang wordt en een paniekaanval krijg. Dan sta ik daar, helemaal alleen. Hoewel ik natuurlijk liever geen angststoornis had gehad, heb ik er wel ontzettend veel van geleerd. Daar wil ik het vandaag over hebben, wat mijn angststoornis mij gebracht heeft.

 

Een enorme dosis zelfkennis

Door alles wat ik al heb meegemaakt heb ik mezelf ontzettend goed leren kennen. Ik weet precies wie ik ben, wat ik kan en wat ik heb. Ik weet op welke momenten ik iets los moet laten en wanneer ik mezelf meer moet pushen. Oke dat daadwerkelijk doen is een ander verhaal. Ik ben namelijk ook ontzettend lui, en soms is het gewoon makkelijker om iets niet te doen. Foei, ik weet het. Maar dat is ook zelfkennis, je slechte eigenschappen kennen. Want als je die niet kent kan je er ook niet aan werken.

Dat ik mezelf zo goed ken betekent niet dat ik precies weet wat ik wil in het leven. Ik ben wispelturig en verander vaak van plan. Wat ik wel weet is dat ik ambitieus ben en dat het ondernemerschap me erg aanspreekt. Wie weet eindig op een dag nog eens met een eigen bedrijf.

Niemand is perfect

Niemand heeft een perfect leven. Wat ik geleerd heb door de jaren heen is dat iedereen minder goede dagen heeft. Dagen dat ze liever in bed blijven en de boel even de boel laten. Of dagen waarin niks lijkt te gaan zoals ze willen. Maar dit is alleen maar normaal. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten en als het even tegen zit, geloof me, dan ben je niet de enige.

Het heeft even geduurd voor dit tot me doordrong. Ik dacht altijd dat ik de enige was met problemen, misschien egoรฏstisch om zo te denken, maar ik wist niet beter. Toen ik mensen ontmoette in hetzelfde schuitje als mij leerde ik dat ik helemaal niet de enige was en dat er zelfs mensen waren die het nog veel moeilijker hadden als mij.

 

Het mag best even tegenzitten

Wat ik ook leerde is dat het okรฉ is als het even niet gaat zoals je wil. Soms moet je even een stapje terug doen en denken aan jezelf voor je weer vooruit kan gaan. Dat is niet altijd makkelijk om te doen. Zeker als je graag vooruit wilt en een enorme drive hebt om een beter en sterker persoon te worden. Maar noodzakelijk is het wel. Zeker als je niet overspannen wil raken of een burn-out wil krijgen.

Een burn-out voorkomen, hoe herken je de symptomen?

Daarbij is het normaal dat het soms even tegenzit. Het kan niet alleen maar goed gaan in het leven ook al wil je dat nog zo graag. Wat je vooral niet moet doen is tegen die momenten aanschoppen. Neem ze gewoon zoals ze zijn. Neem even de tijd, en hup, doorgaan.

 

Wat ik met dit artikel vooral wil zeggen is dat iedere negatieve kant ook positieve kanten kent. Het is niet allemaal slecht -Gelukkig maar- en probeer daarom uit lastige, negatieve situaties ook iets positiefs te halen. Het zal je beter in het leven doen staan.

Wat heb jij geleerd van een negatieve situatie?

 

Hey jij!

Hey jij, leuk je te zien! Op deze blog kun je allerlei info vinden over mentale gezondheid en persoonlijke groei. Want wie wil er nou niet lekker in zijn vel zitten en goed voor zichzelf zorgen? Pak een kop koffie of thee en ga lekker lezen!

Monique Jebbink

Get Social

Motivatie Mail!

Instagram

mei 7, 2018

Dit vind je vast ook leuk…

Happy Life 365 voor een leuker leven | Boek review

Happy Life 365 voor een leuker leven | Boek review

Het is weer zover. Ik heb weer een boek uitgelezen. Een boek wat ik graag met jullie wil delen, omdat ik er best wel wat inzichten uit heb gehaald. Ik heb dit jaar als doel om iedere maand minstens รฉรฉn boek te lezen. Voor sommige is dat misschien niet veel, maar ik...

Mijn belangrijkste lessen uit de Miracle Morning

Mijn belangrijkste lessen uit de Miracle Morning

Afgelopen maand deelde ik mijn review over het boek Miracle Morning. Maar wat is me in die tijd allemaal bijgebleven, en hoe zien mijn ochtenden er nu uit? Het leek me leuk om een kleine recap te doen en terug te kijken op de afgelopen maand. Want een boek lezen is...

Het is okรฉ als je even geen inspiratie hebt

Het is okรฉ als je even geen inspiratie hebt

Je kent het wel, die momenten dat je even totaal geen inspiratie hebt. Ik heb ze regelmatig. Dan wil ik wel schrijven maar er komt niets uit mijn vingers. Ik staar meestal 10 minuten naar een leeg document, zonder succes. Hoe graag je ook zou willen, je kunt jezelf...

4 Reacties

 1. Eigenwijzer

  Mooi verwoord…

  Antwoord
 2. haydeedeloof

  Een heel mooi artikel! Er is altijd wel iemand op aarde die op dit moment exact hetzelfde voelt. Alleen ben je dus nooit, hoe slecht je je op een bepaald moment ook voelt.

  Antwoord
  • Monique Jebbink

   Dat idee geeft me altijd veel rust! Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This