
Writers block, als blogger, ondernemer of content creator, het klinkt je vast bekend in de oren! Bij mij wel kan ik je vertellen. Herken je dat? Dat iedere zoveel tijd de inspiratie helemaal op is? Gewoon weg, foetsie. Dat je niet meer weet wat je nog kunt delen om je klanten te helpen. Maar goed, aan die writers block hebben we natuurlijk geen reet. Jij wil content delen, je klanten inspireren, je bezoeker omtoveren in fans voor het leven, waarde delen, etc. Dus, hier mijn tips om die writers block heel ver uit het raam te mieteren. Weg ermee!
Begin gewoon!
Mijn eerste tip is om gewoon te beginnen met schrijven. Beter nog om nooit te stoppen met schrijven. Je kunt schrijven namelijk trainen en hoe meer jij schrijft hoe makkelijker het is. Het maakt niet zoveel uit waarover je schrijft. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden en daar in schrijven. Of iedere dag een blogpost proberen te schrijven. Of je die uiteindelijk publiceert maakt niet uit. Maar je zult merken dat hoe meer je schrijft hoe beter het gaat.
Als je content schrijft, zoals blogs, captions of wat dan ook. Bewaar deze dan! Ook als je nu besluit om het nu niet te publiceren. Kijk er later eens op terug, misschien kun je bepaalde teksten hergebruiken of herschrijven. Scheelt tijd in de toekomst als je een keertje echt vastloopt. Want er staat al iets en dat is veel makkelijker dan beginnen met een blank page.
Stop met exact plannen wat je gaat schrijven (tijdens je writers block)
Ik ben gek op content kalenders. Het zorgt ervoor dat ik altijd weet waarover ik moet schrijven, maar als je last hebt van writers block is het helaas niet ideaal. In elk geval, niet voor mij. Een voorgeschoteld onderwerp kan heel makkelijk zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je geen idee hebt wat je daarover moet schrijven. Als het onderwerp je op dat moment niet inspireert is het tijd om af te wijken van je content kalender en te gaan voor iets anders. Het is makkelijker om over iets te schrijven wat op dat moment in je opkomt. Zo zit je niet vast aan een bepaald onderwerp maar kan je je gedachten de vrije loop laten.

Begin met de informatie doe dan pas de intro en outro
Als ik begin aan een blog of de outline voor mijn podcast begin ik meestal met de informatie. De concrete punten die ik wil benoemen in mijn content. Als ik dat gedaan heb, schrijf ik pas de intro en de outro. Die concrete punten zijn vaak meer informatief als creatief en vind ik daardoor makkelijker om te schrijven. Daarbij heb ik deze punten vaak al eerder uitgewerkt dus de basis daarvan staat. Dan is het alleen een kwestie van ze uitschrijven en dat is zo gedaan.
Dat stukje creativiteit kun je altijd later nog toevoegen aan je tekst. Zoals ik net ook al zei, het is veel makkelijker om aanpassingen te maken en te herschrijven dan met niets beginnen. Gooi daarom je content ook niet meteen online, maar lees hem voor het publiceren nog eens na. Vul aan waar nodig, gooi er wat extra persoonlijkheid en creativiteit in en vergeet je spellingcheck niet!
Doe inspiratie op
Heel belangrijk tijdens een writers block is inspiratie. Je moet ergens beginnen en als je geen idee hebt waar je over moet schrijven kom je niet ver. Kijk bijvoorbeeld eens naar oude content die je al gemaakt hebt. Wat scoorde goed? Zou je daar misschien een deel 2 over kunnen schrijven of een stapje dieper in het onderwerp duiken?
Je kunt ook inspiratie opdoen bij andere blogs. Dit wil overigens niet zeggen dat je dingen moet kopiëren, want dat is echt een no-go! Daar prikt je potentiële droom klant zo doorheen en waarschijnlijk rent ze nog gillend weg ook. Wat ik graag doe is titels opzoeken op andere blogs. Ik lees dan niet de tekst, maar haal inspiratie uit de titel. Ik denk na over wat ik over dat onderwerp zou kunnen vertellen en schrijf daar vervolgens een blogpost over. Helemaal in eigen woorden, maar wel geïnspireerd.